Luciaupptåg? Svenska jungfrur?

Luciatraditionen är märklig. Typiskt svensk, förstås. Men med delvis italienska, eller sicilianska, rötter. Fast det är förstås ingen tradition vi har monopol på. I Finland är firandet ganska utbrett, och även danskarna tycker att det är en tradition värd att ta vara på. Många gånger är det förstås svenskar som står för luciatågen utomlands, t.ex. just i Köpenhamn och i London. Dagens Berlingske bjuder på en hel artikel om luciafirandet, och återigen är det bland annat svenska tjejer som står för ”Luciaoptoget”. (Optog betyder inte upptåg, utan snarare procession.)

Även i USA, och framför allt då i de gamla svenskbygderna, firar man ibland Lucia. För några år sedan hittade jag för övrigt en beskrivning i en amerikansk tidning av ett svenskt luciatåg. Ett sådant består, enligt tidningen, av ”young virgins dressed in white”.  En något oväntad förklaring, får man väl säga.  Eller så blandade skribenten ihop tjejerna i tåget med den ”riktiga” Lucia, som enligt traditionen förblev jungfru fram till sin död.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *