Julfrid i Egedalsvænge?

”Julgranssaken” på norra Själland börjar bli en följetong, och nu ger sig även Dansk Folkepartis förra ordförande, Pia Kjærsgaard, in i leken.

Historien börjar med ett uteblivet julfirande. I Egedalsvænge i Kokkedal har man av tradition haft egen julgran i december, men för en tid sedan bestämde sig bostadsföreningens styrelse för att hoppa över julfirandet i år. Nu jäser det bland de invånare som känner sig överkörda, i synnerhet som samma styrelse för inte så länge sedan valde att stötta en muslimsk högtid ekonomiskt.

När dansk TV i helgen gav sig in i området för att rapportera om händelsen fick man ett mindre varmt välkomnande. Ett antal ungdomar valde att kasta sten mot reportageteamet, som nu kritiseras av polisen för att det gett sig in i ett ”högspänt” område. Från TV-teamets sida är man upprörd över att dansk polis ”klandrat” teamet för att det ville rapportera om den pågående namninsamlingen till förmån för julgranen. Det är också polisens kritik som fått Pia Kjærsgaard att se rött. Hon begär nu att den danske justitieministern tittar närmare på polisens uttalanden.

De som vill ha julgran i Egedalsvænge ska dock inte förtvivla. En julgran lär det bli, om inte annat så genom en privat donation. Däremot kan det finnas skäl att oroa sig för situationen i stort. ”Julgranssaken” har väckt starka känslor i hela Danmark, och den riskerar spä på det hat och den misstro som redan finns här och var. Och det är väl det sista Danmark behöver.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *