Flickor – en belastning?

Kvinnor i Danmark som vill göra abort p.g.a. ”fel” kön söker sig till Sverige för att få aborten genomförd – detta eftersom gränsen för fri abort i Sverige är 18 veckor, mot 12 veckor i Danmark. Och det är först efter vecka 14 som de kan få en könsbestämning av barnet.

I dagens Berlingske kan vi dock läsa att Abortankenævnet – den sista instans som en kvinna kan vända sig till för att få en sen abort godkänd – flera gånger tillåtit kvinnor att göra abort just på grund av att barnet har fel kön (d.v.s. är en flicka).

Det här är nyheter som rört upp känslorna hos många danskar, och man frågar sig hur det är möjligt. Den danska lagen om avbrytande av graviditeter medger sen abort om graviditeten eller förlossningen eller ”omhändertagandet av barnet” kan innebära en allvarlig belastning för kvinnan. Det är en luddig formulering, och frågan är således om det kan anses vara en allvarlig belastning att behöva föda en dotter.

I Danmark går det idag 105 nyfödda pojkar på 100 nyfödda flickor. I Sverige är fördelningen jämnare, även om det även här föds något fler pojkar än flickor (vilket det i och för sig alltid gjort). I Kina går det 113 pojkar på 100 flickor.

Läs mer här och här och här. Det är skrämmande läsning, som manar till eftertanke. På båda sidorna sundet.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *