Ta om rättegången i Södertälje?

Nej tack, helst inte.

Det som inte fick hända har hänt – en nämndeman anses vara jävig.  Att sådana saker är kontrollerade i god tid före en rättegång är det minsta man kan begära. Det får bara inte hända att en jätteprocess måste tas om p.g.a. slarv. Det kostar alldeles för mycket i lidande och pengar.

Men gjort är gjort, och jäv är jäv. Det borde dock gå att lösa problemet på annat sätt. Själv vet jag av erfarenhet (har suttit som tolk i hundratals rättegångar) att nämndemännen i princip aldrig ställer en enda fråga under pågående förhandling. Ibland ser de inte ens ut att vara mer än fysiskt närvarande. Om den aktuelle nämndemannen inte yttrat sig under förhandlingarna i Södertälje, borde den nya rättegången i tingsrätten kunna genomföras på samma sätt som hovrättsförhandlingar numera genomförs, nämligen med hjälp av videofilmer. Kan hovrätten nöja sig med att titta på film från en en tingsrättsförhandling, så kan väl tingsrätten. Eller är samtliga de förhör och genomgångar som gjordes i tingsrätten ifrågasatta i och med att en nämndeman var jävig? Räknas hela den genomförda rättegången som noll och intet p.g.a. denne mans närvaro?

Hela systemet borde ses över.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *