Tsunamivarning

Ett tsunami-meddelande har utfärdats för hela Indiska oceanen, meddelar bland annat Dagens Nyheter. Ett jätteskalv, med magnituden 8,9, ska ha inträffat utanför Ache.

Sedan den stora tsunamin år 2004 är det väl i princip ingen som är okunnig om fenomenet. Och de flesta av oss förknippar det med områden på andra sidan jordklotet. Men inte heller på våra breddgrader kan vi känna oss helt säkra.

Berlingske berättar idag om en kraftig våg som år 1858 träffade den jylländska västkusten. Allra värst drabbades området runt Holmsland Klit. Här var vågen, eller tsunamin, 6 meter hög.

Geografer vid universitetet i Kiel har nu rekonstruerat händelsen, och deras slutsats är att en tsunami av liknande slag kan få stora konsekvenser för kusterna vid Nordsjön. De menar också att risken för tsunamier vid Nordsjökusterna är större än vad man hittills trott.

I Danmark är det DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, som har i uppgift att varna för eventuella tsunamier. DMI har i en rapport konstaterat att danskarna kan räkna med en livsfarlig tsunami åtminstone en gång per årtusende, och man menar att en sådan tsunami sannolikt skulle utlösas av skred i havsbottnen utanför Skottland. Forskningsresultaten från Kiel antyder att risken för en tsunami vid den Jylländska västkusten skulle vara större än vad DMI tidigare antagit.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Miljö, Natur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *