Belöning åt de rakryggade?

Det hinner hända mycket på en dag eller två. För ögonblicket pekar de danska väljarbarometrarna på en tydlig vänstermajoritet. Den senaste undersökningen ger 52,9 procent åt vänsterblocket och 47 åt högerblocket. Enhedslisten, längst ute på vänsterkanten, hör till dem som går framåt. Får de något att säga till om efter valet, så blir det skattehöjningar för de rikaste. Men även de Konservative på högersidan kan glädja sig åt betydligt bättre siffror idag än vad de fick häromdagen. Då fick de 4 procent… och nu över 7. Förklaringen är förstås enkel: samarbetet med Radikale Venstre och Margrethe Vestager ger välbehövlig uppmärksamhet – åt båda partierna. Och något tyder på att många danskar är oändligt trötta på den politik som den borgerliga regeringen fört under Pia Kjærsgaards stränga överinseende. En politik som de Konservative nu verkar ha för avsikt att överge, åtminstone till viss del.

Enhedslisten och Radikale Venstre har i princip varit ensamma om att inte ställa upp på Dansk Folkepartis många genom krav genom åren. ”Som de eneste partier, der ikke er gået på kompromis med deres urbane og humanistiske grundværdier, repræsenterer de to partier – uenighederne i fordelingspolitikken til trods – en fælles opposition til den reaktionære konsensus, hvor svaret på alle samfundsspørgsmål altid er strengere straffe, mere kontrol og strammere udlændingeregler”, skriver Politikens ledarskribent Lars Trier Mogensen i ett blogginlägg: Breaking News: halalhippierne slår tilbage. Kanske kommer väljarna nu att belöna dessa två partier för deras, åtminstone i detta avseende, rakryggade hållning?

Tonen i den danska ”utlänningsdebatten” har under många år varit hård och oförsonlig – det gäller merparten av de danska partierna och det är Pia Kjærsgaard som har satt dagordningen. Hittills.Valet är dock inte avgjort än. Under senare tid har ekonomifrågorna dominerat den politiska debatten, men igår presenterade Dansk Folkparti nya krav på invandringsområdet – förmodligen i ett desperat försök att återigen få grepp om rodret.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *