Och kanske ändå inte…

Redan idag redovisas nya siffror – siffror som antyder ett betydligt jämnare lopp. Inte ens en ynka procent skiljer det blå blocket från det röda i den senaste väljarbarometern från Gallup, som ger det röda blocket 50,3 och det blå blocket 49,5 procent. Valet kan med andra ord bli en rysare.

Att den danske statsministern inte lyckades få majoritet för sina tillväxtåtgärder – och då framför allt den så kallade ”boligpakken” – var sannolikt droppen som fick bägaren att rinna över. I torsdags kväll kunde vi gång på gång se Dansk Folkepartis representant förklara inför nyhetskamerorna att det här kunde partiet helt enkelt inte gå med på. Och Pia Kjærsgaard står på sig; inte heller efter valet kommer det att finnas en majoritet för ”bopaketet”.

Boligpakken var annars tänkt att stimulera den tröga bostadsmarknaden. Tanken var – och är – i princip att köparna skulle slippa betala fastighetsskatt, lagfartskostnader o.s.v. fram till slutet av 2012. Kritikerna har dock varnat för att sådana åtgärder skulle kunna skapa en bubbla.

Läget i Danmark är en smula desperat. Samtidigt har partierna – på båda sidorna – ytterst svårt att enas. Symptomatiskt är att motståndare till förslaget är partier ute på vänsterkanten och högerkanten, medan övriga partier, både till höger och vänster, vill ha någon form av stimulanspaket som kan få fart på marknaden. Kanske kunde man förhandla över blockgränsen? Det föreslår i alla fall Radikale Venstres Margrethe Vestager, som själv faktiskt är motståndare till en boligpakke. För Danmark i stort skulle det trots allt vara bättre att de fyra partier som är för en åtgärd av det här slaget förhandlar fram en lösning, menar hon – hellre det än att bostadsmarknaden ”fryser till” ordentligt. Att förhandla över blockgränsen verkar dock inte vara något alternativ för Lars Løkke Rasmussen i nuläget. Han lär invänta valresultatet. Frågan är dock om han har mer att säga till om efter det. Skulle han trots allt bli kvar vid makten så lär han få krypa till förhandlingsbordet. Och då är det frågan om vem han väljer att blidka den här gången… något av de röda partierna eller den gamla – allt annat än lättflörtade – bundsförvanten Dansk Folkeparti. Pia Kjærsgaard lovar som sagt tuffa tag.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *