En vändpunkt för danskarna?

Igår stod han där och vred sina händer i TV-nyheterna, den danske statsministern. Försöket att få till ett nytt ”tillväxtpaket” hade precis gått upp i rök, och det fanns inte mycket mer att hoppas på. Den ekonomiska krisen kräver kraftfulla åtgärder, och det finns ingen tid över för velande och väntande. Idag kom, följdriktigt, det besked som danskarna väntat på under hela året; den 15 september är det äntligen dags att gå till valurnorna.

Efter den dagen blir ingenting sig likt, förutspår tidningen Politiken. Med all sannolikhet kommer danskarna för första gången att få en kvinnlig statsminister, nämligen Helle Thorning-Schmidt. Opinionsmätningarna talar än så länge tydligt till oppositionens fördel, och Lars Løkke Rasmussen lär ha mycket svårt att vända vindarna på de knappa tre veckor som återstår till valet. I vilket fall som helst har samarbetet mellan regeringspartierna ”krackelerat”, för att använda tidningens ord, och ”Dansk Folkepartis alt for lange stjernestund er forbi”.

Låt oss hoppas att Politiken har rätt, åtminstone när det gäller Dansk Folkeparti. Pia Kjærsgaard får gärna hålla sig borta från politiken. Kan hon inte avstå från rampljuset, så får hon väl satsa på en sångkarriär. Hon ser nämligen mycket gladare ut när hon sjunger. (Se gärna mitt gamla blogginlägg om Dansk Folkpartis ”vallåt”!)

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *