Se og Hør snuvas på kungliga nyheter

Igår meddelade det danska hovet att kungafamiljen ännu en gång väntar tillökning. Nytillskottet lär bli nummer tio i tronföljden, om jag räknar rätt. Kanske inte så jättespännande? En som sannolikt inte håller med mig på den punkten är Kim Henningsen, chefredaktör för den danska veckotidningen Se og Hør. Han om någon vet vad kungliga tilldragelser av det här slaget är värda. Men han verkar faktiskt vara mer arg än glad över nyheten. Den släpptes nämligen på en onsdag, strax efter att de danska veckotidningarna gått i tryck.

Kan det vara så att det danska kungahuset lider av någon form av ”perverterad humor”? Det tror Henningsen i alla fall, avslöjar han för Politiken. Han misstänker starkt att det inte är slumpen som gör att den ena kungliga nyheten efter den andra offentliggörs vid samma olyckliga tidpunkt… alltid för sent. ”Nu hinner vi inte få med den här nyheten förrän om en vecka, när alla andra redan har haft den, och då får den inte alls lika stor plats hos oss som den annars skulle ha fått”, beklagar sig Henningsen.

Kanske har kungahuset humor. Och förmodligen kan de kungliga leva i trygg förvissning om att de får tillräckligt med utrymme i alla fall. Gissningsvis laddar Se og Hør upp med tio sidor babymaterial till nästa vecka, trots att de inte blir först med nyheten. Och får de inte ihop tillräckligt med kunganytt, så kan de glädja sig åt att det finns en massa andra kändisar att skriva om. Nästan för många: ”Det har kommit så många att vi knappt kan hålla koll på vilka de är”, säger Henningsen i en tidigare intervju i Politiken. ”Antalet kända har exploderat.”

Ja men då är det ju lugnt. Efter de första 20 sidorna om prinsar och prinsessor är det ju bara att fylla på med lite annat skvaller. Själv känner jag för övrigt en viss lättnad över att även chefredaktören för en tidning som Se og Hør har svårt att hålla reda på alla som är ”kända från TV”. Och ännu större lättnad över att slippa hålla reda på vem som är gift med vem, eller skild från vem (det senare är väl lite vanligare, antar jag). Och allra störst lättnad över att det är frivilligt att läsa tidningen.

En av Politikens läsare passar på att ge en känga åt både kungahuset och Se og Hør. ”…Två helt ointressanta institutioner… ” skriver hon, och tillägger att det är dags att vrida om nyckeln på båda ställena, oavsett veckodag.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kuriosa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *