Vänstervindar i Danmark?

Oppositionen har vind i seglen enligt den senaste danska valundersökningen, men den danske statsministern tror fortfarande på seger. Hans eget parti, Venstre, går för övrigt framåt. Totalt indikerar mätningen dock en skillnad på 6,4 procent mellan blocken – och då till det röda blockets fördel. Kanske pågår en viss förskjutning i maktbalansen i Danmark. Högerextrema Dansk Folkeparti har nämligen inga siffror att glädjas åt; just nu ser de ut att få tre procent mindre än i valet 2007. Samtidigt kan Enhedslisten – ute på vänsterkanten – glädja sig åt en möjlig uppgång. I förra valet fick de 2,2 procent, men enligt nämnda valundersökning lockar de runt 4,5 procent av väljarna.

Nu hinner naturligtvis en hel del hända innan danskarna går till valurnorna, och den ekonomiska krisen är en joker i leken. Kanske blir ekonomin trots allt den viktigaste frågan? Dansk Folkeparti verkar som sagt ha tappat en del väljare, och det kan tyda på att invandringspolitiken inte längre står högst på dagordningen.

Vad händer då om Enhedslisten får bestämma? Tre punkter lyfts just nu fram på partiets hemsida:

Man vill stoppa ”oljestölderna” (d.v.s. förhindra att alla pengarna från Nordsjöoljan hamnar i ”oljebolagens fickor”), stoppa ”multinasserne” (d.v.s. förhindra att multinationella bolag inte betalar skatt i Danmark) och bevara den så kallade ”efterlønnen”. Efterlønnen har för övrigt varit en av de knepigaste politiska frågorna detta år.

Enhedslisten kämpar också för att få hem de danska flygarna från Libyen. Kostnaden är på tok för hög, menar man. Pengarna kan man för övrigt tänka sig att satsa på annat, t.ex. gratis kollektivtrafik. Just nu ser det ut som att partiet kan driva igenom sin idé i Svendborg. Här funderar man nämligen på att göra ett försök med gratis bussar under kommande vinter.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *