Max 100 dagar kvar till danskt val

Det danska valet närmar sig. Senast den 13 november måste danskarna gå till valurnorna – då har det nämligen gått fyra år sedan sist.

Här i Sverige vet vi långt i förväg när det är dags. I Danmark är det närmast tvärtom. Där är det statsministern som sitter på hemligheten in i det sista. Hela året har man alltså spekulerat över när det skulle vara dags – och de flesta experter har förutspått att Lars Løkke Rasmussen skulle vänta med att ange ett datum. Opinionssiffrorna har nämligen sett dåliga ut under lång tid, och han går naturligtvis hellre till val med vinden i ryggen. Det ser dock fortfarande mörkt ut för högerregeringen, och siffrorna lär knappast hinna bli så mycket bättre till november månad. Den danska ekonomin är mer än dyster och världsekonomin är skakigare än på länge. Som det ser ut nu kan ekonomin och inte invandringspolitiken bli den viktigaste frågan, och det gynnar sannolikt inte den sittande regeringen.

Snart har Lars Løkke Rasmussen skjutit upp valdatumet så länge som det går. Frågan är om det hjälper. Hinner vinden vända?

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *