Berlingske kryper till korset – tar avstånd från Gotfredsen

Sørine Gotfredsens provokation är en del av den öppna debatt och yttrandefrihet som Berlingske sätter så högt, förklarar tidningens chefredaktör Lisbeth Knudsen i lätt desperat ton. Gotfredsens famösa krönika har väckt en enorm vrede och många frågar sig hur Berlingske överhuvudtaget kunde komma på tanken att publicera den.

I sin krönika presenterar Gotfredsen namnen på dem hon anser ansvariga för den misslyckade integrationspolitiken och ”multikulturalismen”. Och det är en rad vänsterpolitiker – samt författaren Carsten Jensen.

När Carsten Jensen besökte Lund förra året berättade han hur hans dotter hittat ett blogginlägg där hennes far i hårda ordalag kritiserades (detta i förbindelse med att han fått Olof Palme-priset). ”Var finns Christer Pettersson nu?”, skrev bloggaren.” Carsten Jensens dotter blev förtvivlad när hon förstod sammanhanget.

Gotfredsen uppmanar kanske inte direkt till mord på Jensen, men hon ställer sig utan att tveka på den norske massmördarens sida. Hon torgför hans åsikter och hon pekar ut en rad människor som ansvariga för det ”multikulturelle samfund” i Danmark. Människor som, precis som de unga socialdemokraterna i Norge, kan utgöra en rimlig måltavla för individer med en förvriden verklighetsuppfattning.

Nej, Berlingske, allt måste verkligen inte tryckas. Knudsen poängterar förvisso att tidningen inte delar Gotfredsens åsikter, men det känns närmast som ett avståndstagande under galgen.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *