Färre anonyma spermadonatorer? Danmark närmar sig Sverige

Många svenskar väljer att resa till Danmark för infertilitetsbehandling, inseminering o.s.v. En av anledningarna är att danska spermadonatorer fortfarande får vara anonyma i Danmark – detta till skillnad från svenska spermadonatorer. Men nu vill den danska regeringen att föräldrar ska kunna välja att berätta för sina barn att de kommit till genom spermadonation, och vem som är barnets biologiske far. Den danske hälsoministern Bertel Haarder menar dock att man måste gå försiktigt fram. Risken är att unga män drar sig för att bli spermadonatorer om de inte får vara anonyma. Till hösten lägger dock regeringen fram ett förslag som går ut på att föräldrarna ska kunna välja om de vill att spermadonatorn ska vara anonym eller inte.

Mer information finns att hämta på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hemsida.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *