Jyske Lov och Södermannalag – rätt lag i rätt land

Det här var en dag som danskarna väntat på länge. Äntligen kom den äldsta kända avskriften av Jyske Lov (den jylländska lagen) tillbaka till Danmark. Lagen stiftades av den danske kung Valdemar II Sejr (segraren) år 1241 och den aktuella avskriften tros vara från ca 1280. Samme kung ska enligt legenden ha fått se Dannebrogen, den danska flaggan, falla ned från himlen en tidig sommardag år 1219. Så är också Dannebrogen världens äldsta flagga fortfarande i bruk!

De senaste tre seklen har Jyske Lov befunnit sig i Sverige, och svenskarna har hållit hårt i den. Nu har den dock lämnat Kungliga Biblioteket i Stockholm och begett sig söderut. Verket ingår i en form av byteshandel mellan de två nationalbiblioteken i Stockholm och Köpenhamn, och svenskarna kan nu glädja sig åt att få ”hem” det äldsta kända exemplaret av Magnus Erikssons landskapslag för Södermanland från 1327. Officiellt sägs att Jyske Lov deponeras i Danmark och Södermannalagen i Sverige. Enligt KB är det inte många forskare som visat intresse för Jyske Lov i Stockholm, och förhoppningen är nu att Magnus Erikssons landskapsslag ska väcka större intresse. Att Jyske Lov kommer att väcka större uppmärksamhet i Danmark än Södermannalagen är i alla fall ett som är säkert.

Dagens Politiken.dk bjuder på ett tänkvärt citat ur förordet till Jyske Lov:

”Med Lov skal Land bygges, men vilde enhver nøjes med sit eget og lade andre nyde samme Ret, da behøves ingen lov.” (”Med Lag ska Land byggas, men om envar vill nöja sig med sitt eget, och låta andra njuta samma Rätt, då behövs ingen lag.”)

En liknande formulering hittar vi i de svenska landskapslagarna: ”land skal mæþ laghum byggias”.

Mer info finns på KB:s hemsida.

Foton från Jyske Lovs ankomst till Danmark finns på Politiken.dk

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Historia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *