Det blåser på Korpfjället

Och precis när jag konstaterat att svenskarna är alltför negativa till vindkraften (eller i alla fall till vindkraftverken), läser jag i DN att IKEA på egen hand tänker fixa fram så mycket vindkraft att det täcker företagets egen energiförbrukning i Sverige. Allt som allt ska således 17 varuhus kunna försörjas av vindkraft. Det handlar givetvis om stora investeringar, men trots det tror företagsjätten att det blir en lönsam affär, inte bara miljömässigt sett.

Vindkraftsparken ska enligt planerna placeras på Korpfjället i Dalarna, och som alltid är placeringen känslig. Här handlar det om naturreservat och småbiotoper som ska bevaras. I ett större perspektiv är det dock helt klart att miljön vinner på vindkraften.

Möbeljätten först ut alltså. Finns det fler företag – eller rentav kommuner – som kan tänka sig att bli självförsörjande på energiområdet? Kanske man t.o.m. kan tänka sig grannkooperativ som investerar i vindkraftslösningar?

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Miljö, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Det blåser på Korpfjället

 1. TeForTo skriver:

  IKEA fortsätter att skövla!
  • först gör dom skitmöbler av råvarorna,
  • av det befästs slit & slängkulturen som
  • sprids vidare från land till land.
  • I Sverige ska man nu driva denna skit vidare med energi från vindkraftverk placerad på Korpfjället.
  Skäms Ingvar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *