Danska vindkraftverk visar vägen

Vintern är kall och blåsig, kylan går genom märg och ben. Dessvärre märks vintern även i våra hus. Det blir allt dyrare att värma upp dem. Vi producerar för lite el… samtidigt som vi, av miljöskäl, helst borde göra av med mindre energi än vad vi gör i dag. Det är en matematik som inte går ihop.

Kärnkraft är inte kul, vi vet hur fel det kan bli. Fossila bränslen vill vi absolut inte ha. Det gäller ju att vara rädd om miljön. Synd att förstöra älvar och forsar. Vad blir kvar då? Lite vindkraft kanske? Vindkraftverken är dock inte särskilt populära i Sverige. De förfular landskapet, står alltid på fel plats och producerar i alla fall så lite el att det inte är värt mödan att sätta upp dem, menar kritikerna.

Själv hör jag till anhängarna. Tycker att de ser ganska mäktiga ut där de står, och de stör i alla fall miljön i betydligt mindre grad än alla andra alternativ. Alltså tycker jag att vi skulle försöka följa våra grannars exempel. I Danmark står vindkraften för en stor del av energiförsörjningen, tro det eller ej, och vindkraftsparker finns både här och där. Det senaste förslaget är att placera vindmöllor längs de danska motorvägarna. Den danska miljöministern, Karen Ellemann, har varit i Tyskland och hämtat inspiration, berättar Politiken.dk, och hon tycker att det är självklart att danskarna ska följa tyskarnas exempel och placera ut möllor längs motorvägarna. Några miljömässiga hinder ser hon inte, och här – längs vägarna – stör de landskapet allra minst, menar hon.

I Sverige har vi i och för sig redan upptäckt att vindkraftverk med fördel kan placeras i närheten av de större vägarna. Men det är bara några dagar sedan ett förslag om att sätta upp vindmöllor längs E4:an, 5 km söder om Ödeshög, röstades ned av fastighetsägarna, rapporterar Corren.se. Och kikar man närmare i Corren ser man att vindkraftens vara eller icke vara har blivit en följetong i området runt Ödeshög.

Kanske man kan börja leta uran i stället i området, skriver en läsare. Ja, varför inte. Det kanske skulle kännas bättre?

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Miljö, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *