Dræbergoplen är tillbaka!

I Berlingske Tidende kan vi läsa att dræbergoplen återigen setts i danska vatten. Rapporter kommer från olika håll, bland annat från Rømø och Fænøsund.

På svenska använder vi det betydligt mindre skräckinjagande namnet kammanet. Och det finns ingen omedelbar anledning att vara rädd för den – den dräper inga större varelser, utan satsar i första hand på hoppkräftor och andra djurplankton. Men det gör den med desto större energi, och det är därför den är ovälkommen i våra vatten, danska såväl som svenska. Den sätter nämligen hela ekobalansen ur system. När den har försett sig finns det helt enkelt inte tillräckligt med föda  kvar för de arter som finns naturligt i våra vatten. Dessutom händer det att den äter både fiskägg och yngel.

På Institutionen för marin ekologi i Göteborg har man intresserat sig en hel del för kammaneten, eller Mnemiopsis leidyi, som är manetens vetenskapliga namn.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kuriosa, Miljö, Natur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *