Färga håret? Inte om fiskarna får bestämma

En av huvudnyheterna i svensk press igår var en rapport som tagits fram av Naturskyddsföreningens Kemikalienätverk: ”Gifter i vårt hår”. Den handlar om giftiga ämnen i hårvårdsprodukter som schampo och hårfärgningsmedel. Resultaten av de undersökningar som utförts är skrämmande, men inte förvånande. Det är ingen hemlighet att en otrolig mängd kemikalier av varierande farlighetsgrad ingår i produkter som vi använder till hår och hud. Det som är mer förvånande är att vi fortsätter att använda produkterna. Det handlar om gifter som inte får användas i båtfärg eller i hundschampon…

Tvätta håret måste man. Men färga håret? Det har under flera år varit en trend, närmaste ett måste, för ungdomar att färga håret. Gärna giftigt  svart. Jag har dock många gånger undrat hur man kan vara miljömedveten, kanske t.o.m. vegan eller vegetarian, och färga håret hela tiden. En sak är väl att man själv får i sig en massa gifter i onödan. Även frisören bör ju vara medveten om vad eller hon håller på med. Men djuren? Fiskarna i vattnet? En liten mängd av t.ex. zinkpyrition (som finns i flera mjällschampon) räcker för att döda fiskar. Bland de kemikalier som används i hårvårdsprodukterna finns – konstaterar Dagens Nyheter – ”tensider, färgämnen, lösningsmedel, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, konserveringsmedel, antioxidationsmedel, oxidationsmedel och parfymer”. En massa gifter som varken är bra för hälsan eller för miljön.

Vi har ett Öresund, ett Kattegatt, ett Skagerrak, hela Östersjön och en massa insjöar att värna om. I vattnet finns fisk. Inte nog med att de får i sig hormoner från p-piller, gifter från cancerbehandlingar, en mängd antibiotika och annat som påverkar dem i hög grad. De måste också simma i resterna av våra hårfärgningsmedel och vårt smink.

Vad som händer med de människor som använder eller på annat sätt får i sig alla otäckheter är omtvistat. Olika undersökningar visar på ökad risk för allergier och vissa typer av cancer, och möjligtvis även på minskad fertilitet.

I Danmark har Forbrugerrådet (motsvarigheten till Konsumentverket) i många år kämpat mot just gifter och onödiga ingredienser i hårvårdsprodukter och liknande. Redan 2004 föreslog Forbrugerrådet ett förbud mot försäljning av hårfärger till unga under 15 år. Forbrugerrådet har också vänt sig till EU-kommissionen för få fram ett förbud mot skadliga hårfärgningsprodukter. Deras kamp kan man följa här.

Vill vi ha en förändring måste vi nog göra något själva. På båda sidorna av Sundet. Konsumenten har alltid rätt. Det är kanske först när vi börjar läsa innehållsförteckningarna ordentligt och vägrar använda farliga produkter som tillverkarna förstår vidden av problemet. Dessutom bör vi sluta färga håret – åtminstone så länge som färgerna inte är fullständigt ofarliga. Dags att börja gilla rött, brunt, råttfärgat och vad vet jag. Kanske till och med grått. Då kommer dessutom nyanserna fram, och världen blir lite mer spännande.

Alla miljömedvetna och kampglada har en chans. Bojkotta farliga produkter och ett likriktat hårmode. (Kanske läge att starta en facebookgrupp mot hårfärgning?)

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Miljö, Natur, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *