Bedja, shoppa eller elda? – Olika traditioner i Öresund

I morgon är det Valborgsmässoafton i Sverige. Det betyder att vissa företag, kontor och banker m.m. kan stänga tidigare än vanligt. Butikerna är dock öppna.

I Danmark firar man däremot Store bededag i morgon. Store bededag  är en dansk helgdag som firats sedan slutet av 1600-talet, och den infaller alltid fjärde fredagen efter påsk. Förr i tiden ringdes denna helgdag in redan  kvällen innan ”böndagen”  – så att allt arbete skulle avstanna, butiker och krogar stängas. Tanken var att man skulle anlända till kyrkan i nyktert tillstånd morgonen därpå.

Numera är det kanske inte särskilt många som söker sig till kyrkan på Store bededag. Men ledig från arbetet är man – och då finns det ju, som bekant, tid för shopping. Dessvärre har danska butiker i allmänhet stängt under helgdagar. I Sverige råder andra principer, och numera kan man i princip alltid hitta öppna butiker överallt, helgdag eller inte.

Den som befinner sig på den svenska sidan sundet kan välja att avsluta dagen vid en valborgseld. Valborgsmässoafton är en blandning av kyrkligt och ”hedniskt”. Den heliga Valborg (som lär ha levt på 700-talet) är dock i princip bortglömd, och sedan länge är det enbart vårens ankomst som firas. ”Vintern rasat ut ur våra fjällar”, sjungs traditionsenligt varje Valborgsmässoafton. Några fjäll har vi inte här i Lund, och ändå har sången tydliga kopplingar hit. Musiken är skriven av Otto Lindblad, grundare av Lunds Studentsångarförening. Hans byst finns för övrigt att beskåda i Lundagård. (Och på lördag, 1 maj, kommer studentsångarna att sjunga för honom!)

För den dansk som vill fly Store bededag finns alltså anledning att ta en sväng över Öresund. I morgon kan man som sagt både shoppa och sjunga valborgssånger, och på lördag kan man lyssna på studentsångarna som sjunger in våren på universitetshusets trappa. Själv tycker jag i och för sig att de gör sig bäst i TV. Där kan man både se och höra dem – och det är det inte säkert man gör om man söker sig till Universitetsplatsen på lördag. Risken är att några tusen andra åskådare står i vägen.

Vill man som lundensare ta det lugnt, slippa stora folksamlingar, mösspåtagningar och firande i övermått – ja då kan man ju som sagt bege sig till Köpenhamn. Det är inte alltid som Store bededag och valborgsmäss sammanfaller, så det gäller att passa på.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur, Kuriosa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *