Kort men gott???

Om man får tro en dansk undersökning från Nationaløkonomisk Institut, Handelshøjskolen, vid Aarhus Universitet, finns det ett samband mellan hur lyckligt ett folk är och hur länge det lever. Medan man i andra undersökningar kommit fram till att lyckliga människor lever länge, åtminstone på individnivå, antyder undersökningen i Århus något helt annat, nämligen att det finns en koppling mellan ett helt folks samlade lycka och en kortare medellivslängd. De lyckligaste befolkningarna är faktiskt de som lever kortast tid, konstaterar videnskab.dk.

Det är här danskarna själva kommer in i bilden. De brukar i olika undersökningar toppa lyckobarometern, samtidigt som de långt ifrån toppar statistiken över livslängd. Lycka är inte samma sak som en frisk befolkning, konstaterar den forskare som ligger bakom studien, Christian Bjørnskov. Han påpekar att många faktorer spelar roll för hur lyckliga människor känner sig. Lyckligast är kanske de som har en lite mer avslappnad attityd till livet, äter mer chips och dricker mer öl än andra på fredagskvällarna. De går på fest lite oftare och till läkaren något mer sällan. Och de hinner dessutom kanske aldrig uppleva det besvärliga åldrandet och trista äldreboenden. En del av dem får kanske hjärtslag ute på gatan, och dör direkt. (Jo, så står det faktiskt.) På så sätt kostar de också samhället mindre pengar, konstaterar artikeln vidare.

Bjørnskov ser nämligen en tydlig koppling mellan ett lands utgifter för sjukvård å ena sidan och resultatet av ”lyckoundersökningar” bland landets invånare å andra sidan. Ju lägre sjukvårdsutgifter, desto högre lyckonivå. Det är en koppling som vid en första anblick inte verkar helt orimlig, tänker jag, åtminstone om man föreställer sig att den som är frisk och inte behöver söka läkare är lyckligare än andra. Men om jag förstått Bjørnskov rätt handlar det snarare om att de lyckliga är de som inte bryr sig om – eller aldrig hinner – söka läkare.

Nåja, vi börjar i alla fall ana varför danskarnas livslängd är kortare än många andras (svenskarna lever t.ex. två år längre än danskarna).

För övrigt kan man ju fundera på hur lycka mäts. Finns det någon undersökning som visar vad som ligger bakom svaren i lyckoundersökningarna? Är lycka att titta på ”Vild med dans” (= Let’s dance) och sedan skölja ner upplevelsen med ett par snapsar, som artikeln föreslår? Inte helt säkert att alla delar den danske forskarens uppfattning på den punkten.

Vissa saker får vi kanske aldrig veta. Men är man nyfiken på undersökningen får man veta lite mer om den här. Videnskab.dk bjuder också på en artikel med motsatt budskap: De lyckliga lever längre. Den hittar man här.

Till sist några tänkvärda ord ur Sydsvenskan den 22 april 2009:

Medan svenskarna under Folkhälsoinstitutets nyktert vakande ögon ätit sin spenat och mödosamt lagt dagar, veckor, månader och år till livet har man på andra sidan Sundet, med ett stort smil på läpparna, lagt liv till åren.”

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur, Kuriosa, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *