Prinsessor i askmolnets skugga

Förra veckan upptogs dansk press framför allt av askmoln och kungligheter. Den här veckan upptas svenska medier av samma sak, möjligtvis i omvänd ordning. Lite för mycket av båda delarna, kan tyckas. Medan danskarna firade i askmolnets skugga, är stämningen dock lite mer lågmäld här i Sverige.

Madeleines kärleksbekymmer angår egentligen inte någon utomstående. Däremot har jag synpunkter på hennes storasysters bröllop. Får man ha det? Ja, absolut. I alla fall om man är med och finansierar arrangemanget. Och i synnerhet med tanke på det symbolvärde Victoria har som kronprinsessa och blivande statschef.

DN.debatt idag uppmanar Annika Borg, präst och teologie doktor, kronprinsessan Victoria att tänka om när det gäller bröllopsceremonin. Victoria har nämligen planerat att låta sin pappa lämna över henne till den blivande maken vid altaret. Borg menar att den gamla svenska traditionen – som innebär att de två blivande makarna sida vid sida vandrar fram till altaret – ska upprätthållas. Jag håller fullständigt med. Själva tanken på att Sveriges blivande drottning går från en mans beskydd till en annans är fullständigt absurd. (För det är ju det ”brudöverlämnandet” faktiskt symboliserar.) Vi fick kämpa länge för att en kvinna skulle slippa stå under en mans förmynderi här i Sverige. Inte förrän 1921 fick svenska kvinnor för första gången rösta i ett val. Samma år slapp för övrigt gifta kvinnor stå under sina mäns förmynderi. (Fram till dess blev t.ex. en myndig änka omyndig så snart hon gifte sig…)

Bara två gånger under tusen år av monarki har vi haft kvinnor på tronen. Victoria bör, om hennes bröllop ska vara offentligt och dessutom sändas över hela världen, göra vad hon kan för att visa att en svensk kvinna står på egna ben, gör egna val, tar eget ansvar – att hon är mannens fullständiga jämlike. Det ligger ett stort symbolvärde i att de blivande makarna vandrar sida vid sida, med blicken riktad framåt, mot ett gemensamt mål.

I Danmark har kvinnor haft rösträtt sedan 1915. En stark kvinna sitter på den danska tronen. Men när den danske kronprisen gifte sig för några år sedan var det dessvärre brudöverlämning som gällde. Även danskarna behöver således tänka om.

Mer information om svenska kvinnors självbestämmanderätt, myndighetsålder o.s.v. finns här.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Politik, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *