Mer avfall på andra sidan Öresund?

Nu vet vi hur många ton avfall EU:s medlemsländer åstadkommer per person och år. Ingen kul läsning för någon, och allra minst för danskarna, som toppar avfallslistan med 802 kg. I Sverige handlar det om 515 kg per person och år, vilket är något under genomsnittet för EU-länderna. Allra minst avfall åstadkommer man i Tjeckien. Frågan är förstås, som alltid när det gäller statistik av det här slaget, hur jämförbara siffrorna faktiskt är. Hur har redovisningarna gått till? Skillnaden mellan Danmark och Sverige är markant, och det finns anledning att titta närmare på vad som skiljer våra länder åt när det gäller avfallshantering.

En förklaring är, enligt en undersökning utförd vid Handelshøjskolen i Århus, att danskarna i allt högre grad lägger ut sin produktion på företag utanför Danmark, exempelvis i Kina (vilket väl svenskarna också gör?). När varorna sedan levereras till Danmark, krävs omfattande emballage. Ytterligare en förklaring är att avgifterna för avfallsförbränning är låga i Danmark. Företagen saknar med andra ord den ”morot” som krävs för att de aktivt ska anstränga sig för att minska avfallsproduktionen. Alltför mycket spillmaterial uppstår också tidigt i produktionsprocesserna.

Att danskarnas avfallsmängd ökar, samtidigt som produktionen minskar, är oroande. För några år sedan kunde jag notera att det pågick diskussioner om gränsöverskridande samarbete på avfallsområdet här i Öresundsregionen, om än i begränsad omfattning. Kanske dags att blåsa liv i de tankar som fördes fram då?

Mer information finns här och här och här och här

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *