Radio24syv – med angeläget budskap till svenska folket???

Nej, det är inte 1 april. Och är man lite närmare bekant med Danmark, så blir man kanske inte helt förvånad över danska (statligt finansierade) Radio24syv:s nya program, gjort om och för svenskar: Danmarks röst. (Räddaren från andra sidan sundet?)

Vad ska programmet handla om? Ja, den gamla vanliga skåpmaten förstås, nämligen svenska tabun och svensk censur. Eller snarare de danska (van)föreställningarna om svenska tabun och svensk censur. Ska man skratta eller gråta? När Sydsvenskans chefredaktör Heidi Avellan intervjuas i Sverige Radio om det nya programmet svarar hon förstås klokt och insiktsfullt – och ändå anar man att hon har svårt att hålla sig helt allvarlig hela tiden. Men skrattet fastnar förstås i halsen. ”Så otroligt förutsägbart”, säger hon… och så formulerar hon sig mitt i prick: ”Om det finns en svensk syn, eller om många svenskar inte tycker som danskarna…då faller allt på det här kontot… det är censur…”

Själv tror Heidi Avellan inte att det finns någon större längtan efter danska radioprogram i Sverige, men räknar med att det i alla fall kommer att finnas ett gäng rättshaverister och invandrarfientliga som, åtminstone inledningsvis, ringer in och bekräftar bilden av det censurerade Sverige. Så ett tag kan väl programmet hålla igång i alla fall. Men hur kul blir det? Tja, konstaterar hon, kan danskarna ”peta oss i magen”, så tycker de att det är kul.

Framför allt är det fyra ämnesområden (”förbjudna” diskussionsämnen i Sverige!) som våra hjältar på andra sidan sundet kommer att rikta in sig på, nämligen invandring, islam, feminism – och vargar.

Jo, tack. Kan det bli mer spännande än så?

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *