Mer om Smug Ones väggmålning

– Tycker du om konsten? frågar Sydsvenskan sina läsare. Här hittar vi några svar, och några foton där Smug Ones färdiga väggmålning i Malmö skymtar fram. Svaren är lite olika. Från ”jag fick en chock” och ”försupen zombie” till ”…inte det sämsta” och ”fin”. Mest rakt på sak är en liten kille som tycker det är för mycket bröst och mage på den här bilden. Det får mig osökt att tänka på kejsarens nya kläder. Barn säger ofta det som andra inte vågar säga.

Att bilden kan tolkas på olika sätt är säkert: En ung tjej i min närhet konstaterade snabbt att det här kan vara en bild av människan i all hennes ynklighet. Stressad och inte särskilt tänkande numera, överviktig, leksak i högernäven, mobiltelefon i jätteformat (trädstammen!) i vänsterhanden.

Ja, kanske det. Naturen ser han knappast, tänker jag. Han stövlar ju fram med glasartad blick. Vart är vi på väg?

För övrigt funderar jag på hur många barn i stadsdelen som blir glada av bilden, och hur många som inte kan sova på natten av rädsla för att ”trollet” ska finnas på riktigt. Nu förekom förstås inget samråd innan det bestämdes att just den här enorma väggmålningen skulle bli Holmabornas vardag. Det verkar inte gå till så när det gäller graffitikonst. Men man kan ju fundera på vad som hade hänt om alla de barn som bor i stadsdelen hade fått vara med och bestämma hur miljön där de växer upp ska se ut. Hur hade väggen då sett ut?

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *