Svensk censur

I dansk press kan vi med jämna mellanrum läsa om Förbudssverige och om vårt stelbenta tänkande. I Berlingske hittar vi den senaste i raden av artiklar; en intervju med den danska författaren Astrid Saalbach, som i romanform beskriver problemen med att få svensk (och dansk) teater att sätta upp en pjäs, Frisørerne. En svensk och en dansk teater har beställt stycket, men när det väl är färdigt tycker inte svenskarna att det är könspolitiskt korrekt (”I det politisk korrekte Sverige kan man nemlig ikke selvkritisk behandle kvindespørgsmål uden at få ballade”), och i Danmark stöter hon på allmänt motstånd i den mansdominerade teatervärlden. Så långt romanen.

Att svenska feminister utövar censur i Sverige är något Saalbach konstaterar utan att närmare diskutera ämnet. Hon beskriver kort (och aningen förvirrat, men det får vi nog tacka journalisten för) hur hon haft problem med sin pjäs ”Rött och grönt” (om biståndsarbete) i Sverige. Vad som inte framgår av artikeln är att den faktiskt sattes upp på Stockholms stadsteater – recensioner från flera tidningar ligger ute på nätet.

Om Saalbach har rätt eller inte har jag ingen aning om. Hennes tes är att det som är könspolitiskt inkorrekt inte går att sätta upp på en svensk teater. Det tål kanske att diskuteras. Själv tittade jag igår en stund (alltför länge faktiskt) på en pjäs som definitivt inte borde klassas som könspolitiskt korrekt, nämligen Fredriksdalsteaterns ’Allå, ’allå, ’emliga armén, som sändes i SVT på bästa sändningstid. Hur kul var den? Skämten handlade i princip bara om tuttar och pruttar. Danskarna skulle häpna. Och förmodligen skulle de hålla med mig om att det här var något man lika gärna kunde ha låtit bli att sätta upp. Eller visa i TV. Ja, och sedan bjöd TV-kvällen på Bond. James Bond.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *