Specialtidning för framtidens läsare – barnen

Det går inte bra för tidningsvärlden. Det vet vi sedan länge. Upplagorna minskar, tidningarna blir tunnare, journalistjobben färre. Inte kul. Många väljer att enbart läsa sin dagstidning på nätet – inte minst den yngre generationen. Nu tar dock Berlingske, på andra sidan sundet, krafttag för att vända trenden, och man vänder sig till de allra yngsta. I slutet av april lanserar man en papperstidning helt och hållet riktad till barn. Kids’ News kommer den nya tidningen att heta, men det betyder inte att den får ett barnsligt innehåll. Tvärtom: den kommer att innehålla aktuella nyheter om allt från Krimkonflikten och inbördeskriget i Syrien till aktuella Danmarksnyheter. Men den ska vara utformad på ett sätt som gör att barn lättare kan ta till sig nyheterna. Den nya tidningen kommer att komma ut en gång i veckan, och den blir rikstäckande.

Inspiration hämtar Berlingske från grannen i norr: Norska Aftenposten Junior har enligt uppgift 22 000 prenumeranter. ”En veckotidning för barn som vill följa med i det som händer” – så beskriver tidningen sig själv.

Frågan är vilken svensk tidning som ska hänga på trenden. Det kostar naturligtvis, men det kan vara väl investerade pengar. Samtidigt ska man inte glömma bort att barn också läser vanliga dagstidningar – om de har tillgång till dem. Kanske skulle det kunna vara en god idé för våra dagstidningar att satsa lite mer på att nå barn och unga i de ordinarie tidningarna? En tuff kamp är det dock, det är bara att erkänna. Det är t.ex. inte så länge sedan Sydsvenskans älskade Postis gick i graven. Förvisso hade antalet läsare minskat – barn och unga får numera, precis som vuxna, utlopp för sitt tyckande på nätet. Postis var dock ett glädjeämne inte bara för barnen, utan också för de vuxna. En mötesplats. Vuxna fick inte skriva, men de fick läsa – och de fick inblick i barnens tankar och åsikter. Och barnen fick chansen att se sina alster i tryck. På riktigt. Postis har definitivt varit en av de faktorer som fått barn att bläddra förväntansfullt i tidningen redan i ganska ung ålder. Samtidigt har Postis bidragit till att vuxna fått ökad respekt för barns och ungas skrivande. Så var det rätt beslut att lägga ned? Jag är inte så säker. Gissningsvis handlade det mycket om pengar. Frågan är dock om det inte i det här fallet handlar om en alltför kortsiktig besparing.

Med

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *