Rovdrift på anhöriga?

Här i Sverige kan vi med jämna mellanrum läsa om ”handikappade” och deras anhöriga som lurar försäkringskassan på miljoner. I de fall det stämmer – att man fejkar handikapp och tar ut en massa pengar från samhället – är det naturligtvis förfärligt. Inte minst för att ett fåtal skurkars handlande riskerar att skada alla dem som verkligen behöver hjälp. Så vad göra? Bättre kontrollsystem, antar jag. Däremot ska vi inte röra hjälpen som sådan. Vi kan alla drabbas, och det gemensamma skyddsnätet ska vi vara rädda om.

I dagens Berlingske kan vi läsa om den omvända situationen: att samhället utnyttjar anhöriga. Ett stort antal MS-sjuka i Danmark protesterar mot att deras anhöriga förväntas ta hand om dem, t.o.m. 24 timmar om dygnet. En av dem är Niels-Henrik Rasmussen, som i höstas hade lyckan att bli sambo igen. Förhållandet höll i några månader.  Så snart kommunen fått nys om att Rasmussen fått en sambo drogs all hans hjälp in. (I hans fall krävs extra mycket hjälp, eftersom hans lungor är starkt påverkade av sjukdomen, och han ligger i respirator ett antal timmar varje dygn.) Att sambon hade jobb och barn verkade kommunen bortse från.

”Till slut var hon inte min flickvän, utan min handikappassistent. Så ville jag inte att hon skulle ha det.”

Flickvännen är alltså borta, och Rasmussen har fått tillbaka sin dygnet-runt-hjälp från kommunen (= tre assistenter per dygn). Till skillnad från flickvännen får assistenterna förstås betalt.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *