Käre Dennis

Å så lätt det är att dra allt och alla över en kam, och å så enkelt det är att framhäva sig själv och tro att man är bäst. Som i dagens DN, där den danske antropologen Dennis Nørmark en gång för alla verkar göra upp med sitt ”brödrafolk”. Med en lätt pedagogisk och nedlåtande ton förklarar han för oss varför danskarna tänker mer rätt än svenskarna.

Käre Dennis (ja, ”käre” är ironi, precis som i din artikel), vi är inte likadana allihop. Själv delar jag inte dina åsikter, men det finns kanske någon som gör det.  När det gäller debatten om era två män och den nakna kvinnan så är det nog många som inte följt den överhuvudtaget.

Tack vare din artikel blev jag i alla fall medveten om att det finns ett litet jämställdhetsutskott i Umeå, och att detta utskott (udvalg på danska) har lagt fram ett förslag om att män ska betala högre skatt än kvinnor. Ett lite annorlunda och oväntat förslag, tycker nog de flesta. Ogenomförbart, tror jag själv. Stolligt, säger kanske någon. Men i alla fall ett tecken på att debatten är fri i Sverige, inte sant?

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *