En utvisning till

Samtidigt som fem killar hemmahörande i Sverige utvisas ur Danmark på livstid (se tidigare inlägg), meddelas att Rasmus Paludan, ledare för det lilla extremhögerpartiet Stram Kurs i Danmark, inte är välkommen in i Sverige under de närmaste två åren. Det hjälper inte att han har sin pappa i Helsingborg (vilket Rasmus själv tycker är skäl nog för att slippa utvisningen). Kanske skulle han ha tänkt på sin pappa innan han begav sig till Sverige tidigare idag i avsikt att bränna ett exemplar av koranen.

Det är trevligt när folk åker över gränsen för att hälsa på släkt och vänner. En pappa i Helsingborg kanske. Eller bara för att ha en trevlig dag.

Svenskar som åker över till Danmark för att mörda, eller danskar som inte har annat i tankarna än att bidra till hat, våld och upprörda känslor… dem slipper vi gärna.

Mer finns att läsa här.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Historisk dom i Glostrup

Att det skulle kunna bli långa straff för dubbelmordet i Herlev förra året visste vi redan. Fem killar från Stockholmsområdet dömdes idag till 20 års respektive livstids fängelse i en rättegång som är smått historisk. Det är första gången unga killar döms till så långa straff (två av dem var under 18 när morden begicks), och de döms bl.a. med hänvisning till den så kallade ”bandeparagrafen” (gängparagrafen). Morden anses vara ett led i en uppgörelse mellan två kriminella gäng i nordvästra Stockholm, Dödspatrullen och Shottaz. Folketinget skärpte år 2017 straffen för brott som begås i gängmiljö till det dubbla. Domen har redan överklagats.
Mer finns att läsa här. 

De fem killarna utvisas också på livstid från Danmark. Och möjligtvis blir de inte kvar i Danmark särskilt lång tid när det väl finns en lagakraftvunnen dom. Den som dömts till fängelse i Danmark kan få sitta av straffet i Sverige, om han eller hon är hemmahörande här. Se här (kap 2, § 5). 

Publicerat i Samhällsfrågor | Lämna en kommentar

Bent Fabricius-Bjerre död

Jag vet inte hur många svenskar som känner till Bent Fabricius-Bjerre… men säkert är i alla fall att många har hört hans musik. Danska tv-serier har ju alltid varit populära i Sverige, och i den mån de inte visats i svensk tv så har vi som bor i Skåne kunnat följa dem via den danska. (Inte lika lätt numera, det ska medges.)

Bent Fabricius-Bjerre föddes 1924, och han kom att ägna sitt liv åt musik och komposition. Titelmusiken till Matador, liksom musik till Olsen-banden och Huset på Christianshavn är bara några exempel på vad han åstadkommit. Stor framgång hade han redan 1962 med sin Alley Cat.

Här spelar han själv sitt berömda intro till serien Matador:

 

Publicerat i Aktuellt, Historia, Kultur, Musik | Lämna en kommentar

Scanning av nyföddas hjärtan

I Danmark har man börjat scanna spädbarns hjärtan, allt för att så tidigt som möjligt upptäcka eventuella fel. Under de närmaste två åren ska 30 000 barns hjärtan undersökas, och redan har man upptäckt fler fel än väntat. Avsikten är att man ska kunna åtgärda eventuella fel så tidigt som möjligt. Det handlar ofta om mindre hjärtfel som inte upptäcks under graviditeten. Här rapporterar SVT om det. Läs mer här.

Publicerat i Aktuellt | Lämna en kommentar

För få för att ta hand om födande kvinnor – både i Malmö och Köpenhamn

Kanske dags att börja skriva igen. Det är mycket som verkar gå åt fel håll i världen, och i vissa fall har vi felen och problemen nära inpå oss, t.ex. här i Sverige eller i Danmark.

De senaste veckorna har vi, bland annat i Sydsvenskan, kunnat läsa om krisen på förlossningsavdelningarna i södra Sverige – inte minst i Malmö. Där har ett stort antal barnmorskor bestämt sig för att sluta. De står inte längre ut med sina arbetstider, och de anser inte att de får gehör för sina krav. På radion häromdagen hörde jag en blivande mor säga att hon inte har lust att åka till Halmstad eller Köpenhamn och föda. Fullt förståeligt. En lång resa är väl det sista man vill ge sig ut på när man märker att barnet är på väg.

Men Köpenhamn? Är det ens någon idé att försöka? Flera artiklar i dagens Berlingske ger anledning till oro. Nu säger Morten Hedegaard, klinikchef på Rigshospitalets förlossningsavdelning (fødeafdeling) upp sig. Han vill inte mer. Han känner sig otillräcklig, och vill inte längre hålla på och hänvisa födande kvinnor till andra kliniker för att Rigshospitalet inte hinner med dem. Det här låter som något man hört förut. Och det är en trist historia.

Publicerat i Samhällsfrågor | Lämna en kommentar

Att lära sig stava i skolan

I Dagens Nyheter den 10 juni beklagar sig Ingrid Alriksson över att hennes barn inte får lära sig stava i skolan. Det här är ingen nyhet. Ett av mina egna barn hade samma typ av ”undervisning” när han gick i lågstadiet för snart 20 år sedan. Det var ”synd” att rätta stavfelen, sa hans lärare, och dessutom var barnen för små för att förstå ”grammatik”. Jag försökte förklara för henne att grammatik är en annan sak – och den svenska grammatiken har barnen för övrigt med sig på ett naturligt sätt, om de har svenskan som modersmål. Stavningen kan snabbt bli naturlig också, om barnen får lära sig vad som är rätt och fel. Och små barn tar inte illa vid sig för att deras stavning korrigeras. ”Mamma, hur stavas det här? Har jag skrivit rätt nu?”, var något som jag ofta fick höra när barnen var små. De var ivriga, och ville verkligen stava rätt. Samtidigt visste de att de höll på att lära sig något nytt, och att de inte förväntades skriva perfekt.

I lågstadiet är barnen så små att de kan få in stavningen i ryggmärgen. När de är 12 år (den ålder då de enligt sonens dåvarande lärare skulle lära sig stava) är det ofta för sent. Vid det laget har de sett sina egna och andras stavfel alltför många gånger, och reagerar inte längre när det är fel. Små barn, däremot, har en otrolig förmåga att ta in ny information, både med öron och ögon, och man ska inte ta ifrån dem chansen att lära sig saker och ting under den period då de är som bäst på det. Det ÄR INTE pinsamt för en åttaåring att stava fel och sedan bli rättad. Däremot kan det kännas riktigt pinsamt för en femtonåring, och vara direkt problematiskt för en vuxen person. Och så länge som vi i samhället i stort lägger vikt vid stavningen, är vi skyldiga att hjälpa barnen på rätt sätt. Språk är makt, och förmågan att uttrycka sig väl, även i skrift, ska inte underskattas.

Sonens klass fick för övrigt, av någon outgrundlig anledning, lära sig stava engelska ord – så de skrev snart betydligt bättre på engelska än på svenska.

Publicerat i Samhällsfrågor, Språk | Lämna en kommentar

Stormen Gorm

Kanske tänker någon att kvällens storm fått namnet Gorm för att den kommer att vara riktigt otrevlig. Det är i så fall feltänkt. Gorm är nämligen ett högst anständigt danskt namn. Danskarna vet överhuvudtaget inte vad vi menar när vi säger att någon ”gormar”. Och det är svårt att hitta ett verb med samma klang och betydelse på danska.

Nåja, Gorm. I första hand går tankarna till Gorm den Gamle, kung på 900-talet i Danmark, och far till Harald Blåtand. Ska man tro den lilla information som finns om Gorm den Gamle, var han inte att leka med, i synnerhet inte om man var kristen. Sonen Harald ska däremot ha haft en försonligare attityd mot den nya religionen – och kanske var han lite fredligare av sig i största allmänhet. Han ska ha varit bra på att förena olika grupper, eller få dem att sluta strida. Sant eller ej… så är det i alla fall tack vare detta som han fått ge namn åt Bluetooth-tekniken, vars uppgift ju är att underlätta kommunikation.

Gorm har aldrig varit ett särskilt vanligt namn, men det fick ett uppsving på 1800-talet, och förra året, 2014, fick enligt uppgift 24 danska barn detta namn. Faktiskt finns det ett antal svenskar som heter Gorm också – gissningsvis har dock en stor del av dem sitt ursprung i Danmark.

Just nu tilltar i alla fall Gorm i styrka utanför husknuten, och det är möjligt att han kommer att göra skäl för sitt namn i natt.

Publicerat i Aktuellt, Historia, Kultur | Lämna en kommentar

Överfull fest?

Svenskarna har bjudit in till fest, men det kom för många. Så kan man sammanfatta den analys av flyktingsituationen som dagens Berlingske gör. Det som framför allt oroar skribenten är dock inte situationen i Sverige, eller för den del flyktingarnas situation, utan det faktum att svenskarnas ändrade politik kan leda till ett större tryck på Danmark. Artikeln finns här.

Publicerat i Politik | Lämna en kommentar

»Danmark er en lille plet på verdenskortet.«

Danmark är en liten fläck på världskartan, konstaterar den nye ordföranden för de danska universitetens rektorskollegium, Anders Bjarklev, i en intervju i Berlingske. Han är djupt bekymrad över att danska universitet och företag har alltför få utländska studenter och forskare. Samtidigt som danska politiker har ambitionen att det ska råda ”balans” mellan danska och utländska studenter (d.v.s. de internationella studenterna får inte bli alltför många) är de rädda för att de utländska studenterna ska kosta för mycket. Det gör de dock inte, visar undersökningar. De som stannar en kortare tid är kostnadsneutrala, medan de som läser in en master i Danmark är en ren vinst.

Anders Bjarklev oroar sig för att Danmark inte ska kunna locka till sig tillräckligt med kompetent folk i framtiden, och han påpekar att Danmark befinner sig i en konkurrenssituation, och att man kanske ska tänka lite på hur man uttrycker sig om ”de fremmede”. Vissa forskare, berättar han, säger upp sig efter kort tid, eftersom de inte gillar tonen i landet.

Och kanske, tänker jag, gillar de inte att alltid betraktas som ”fremmede”?

Publicerat i Politik, Samhällsfrågor | Lämna en kommentar

Varför inte söka asyl i Danmark?

Information.dk skildrar idag hur en syrisk familj tar sig genom Danmark till Sverige. Ett av barnen har ett brutet ben. Bitvis tar man sig fram genom Danmark till fots, och mannen tvingas lämna sina två väskor för att bära barnen. Den danske reportern undrar varför de  valde att inte stanna i Danmark och söka asyl där.

”Jag har barn, och jag vill gärna att de ska bo i ett humant samhälle”, svarar mannen.

Kanske har han redan nåtts av den skrämselkampanj som den danska regeringen inledde häromdagen. Med hjälp av stora annonser i bland annat libanesiska tidningar förkunnar regeringen att flyktingar inte är välkomna till Danmark, att bidragen har minskats till hälften och att familjesammanföring inte kan komma på fråga under det första året.

I ledaren i dagens Information.dk skräder man inte orden:

”Om en nations styrka ska bedömas efter förmågan att skydda de svagaste, måste man konstatera att Danmark för närvarande försvagas för varje dag som går. De historiska bilderna av händelserna i Europa gör att den danska regeringen nu tvingas fundera över en grundläggande fråga: Vad är det för form av humanism som Danmark för närvarande baserar sin politik på?”

Publicerat i Samhällsfrågor | Lämna en kommentar