Hunden Thor och de tyska turisterna

Den danska turistbranschen är i gungning. Kanske. Mycket tyder nämligen på att tyskarna tappat lusten att resa till Danmark – eller inte vågar resa dit. I alla fall inte om de har en hund med sig. Det skriver danska Politiken.

Sedan 2010 tillåter nämligen den så kallade Hundeloven (hundlagen) inte bara att polisen omhändertar och avlivar en hund som ”skambitit” någon (människa eller djur), utan den kräver faktiskt att hunden ska avlivas. Det finns helt enkelt inget alternativ. Ingen mellanväg. Så frågan är var gränsen för ”skambidning” går. Helt klart är att det ska handla om ett allvarligt bett.

En som skulle bli föremål för avlivning var hunden Thor. Men nu har Thor räddats av en dansk polisman, som helt enkelt hämtade honom från det ställe där han förvarades och tog honom till ett säkert gömställe. Nu är polismannen själv misstänkt för brott.

Även i Sverige skärptes lagen för några år sedan, och om en hund bits har polisen rätt att genast ta hand om den och isolera den från ägaren. Innan beslut om eventuell avlivning tas ska hunden dock genomgå diverse tester. Därefter fattas beslut om vad som ska hända med hunden. Kanske måste den gå en kurs eller bära munkorg. Eller så avlivas den.

I Danmark blir det inga tester. Där går man från ord till handling, och det är det som skrämmer tyskarna.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Samhällsfrågor, Turism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *