Högre arvsskatt i Danmark?

Redan nu sneglar danskarna avundsjukt över gränsen till Sverige. Här har vi sedan länge slopat arvsskatten. Men i Danmark finns den: 15 procent i skatt ska dödsboet betala – om arvingarna är barn eller barnbarn. I annat fall blir det hela 36,25 procent.

För att öka statens inkomster har regeringen börjat fundera på om det skulle vara möjligt att höja arvsskatten. Motståndet mot höjd arvsskatt är dock stort, och i dagens Berlingske konstateras att regeringen sannolikt väljer att lägga förslaget på hyllan. Riktigt mycket pengar till den danska statskassan skulle det dock bli om man gick tillbaka till det system som var i kraft fram till 1995. Då tillämpades en progressiv arvsskatt, och ville det sig riktigt illa kunde skatten – sägs det – bli över 100 procent.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Ekonomi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *