Mærsk Mc-Kinney Møllers sista föreställning

Tro det eller ej: det var inte den norske massmördaren som toppade de danska nyheterna igår. Nej, de stora rubrikerna ägnades åt Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller, skeppsredare och okrönt kung av Danmark. Rikast och mäktigast av alla danskar. Igår avled han, 98 år gammal. Den danska börsen skakar.

Familjen Mc-Kinney Møller är alltså danskarnas egna Wallenbergare, bara ännu större, och Mærsk Mc-Kinney Møllers betydelse för Danmark och det danska näringslivet kan nog inte överskattas. Hans sista spektakulära tilltag var att bjuda danskarna på opera. Det var nämligen A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond som finansierade Köpenhamns nya operahus. (Mærsk Mc-Kinney Møller verkar för övrigt ha varit envis in i det sista; operahusbyggandet lär ha varit ett bitvis svårhanterligt projekt.)

Så vad händer nu? Jo, enligt ryktena är det svenska prinsar som på sikt tar över ledningen. Ytterst ansvarig för koncernen blir nu Mærsk Mc-Kinney Møllers dotter Ane. Men i kulisserna väntar tre dottersöner, varav två, Robert Mærsk Uggla och Johan Pedersson Uggla, är svenska. Kanske betraktas de som äkta danskar av danskarna själva, vem vet. Det lär i så fall underlätta deras tillvaro. Danskarna har som bekant en aning svårt för svenskar som vill bestämma.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *