Kaxigt på ytterkanterna

Helle Thorning-Schmidt kan se tillbaka på ett tungt halvår. Riktigt kul var det sannolikt bara på valnatten.

Den danska statsministern har det inte lätt. I navigerandet mellan höger och vänster har hon varit nära att gå på grund flera gånger. Regeringskollegan Margrethe Vestager och hennes Radikale Venstre, som ju hör hemma i gränslandet mellan rött och blått, gjorde ett bra val, och det vill man ska märkas i regeringssamarbetet. I den andra änden har vi kaxiga Enhedslisten, som förvisso inte sitter i regeringen, men som har makt att ställa till det. Eller, som partiet och dess ledare Johanne Schmidt-Nielsen snarare ser det; makt att vrida skutan åt rätt håll. Får hon inte som hon vill, kan hon spräcka regeringen. Det hotar hon i alla fall med att göra om regeringen driver en politik som drabbar de sämst ställda. Frågan är således nu om årets budget ska få Enhedslistens godkännande eller inte.

Från Dansk Folkepartis sida fnyser man dock åt Enhedslistens hotelser. Enhedslisten har ingen betydelse, säger en av partiets företrädare. Att DF tänker fälla regeringen är nämligen inget man ska ta för givet. I alla fall om man ska tro partiets talesman i finansiella frågor.

Själv tänker jag att båda ytterkantspartierna gör vad de kan för att påminna om att de är vid liv.

Läs mer i Berlingske och Jyllandsposten.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *