Namnreflektioner

Berlingske.dk uppmärksammar Sveriges nya prinsessa. Eller snarare hennes namn. Det är Herman Lindqvists negativa uttalanden som basuneras ut ännu en gång.

Victoria borde ha uppkallat sin dotter efter någon av sina anmödrar, om jag förstår Lindqvist rätt. Kanske Desirée? Om jag inte är felinformerad så dög det dock inte när Desirée Bernadotte först kom till Sverige. I stället kallades hon Desideria. Kanske var det en av anledningarna till att hon fick nog och stack. Eller så var det kylan.

Frågan är vad en pojke skulle ha hetat, om Lindqvist fått som han velat. Det finns inte så många namn att välja på. Gustaf, Carl och Adolf är väl vad våra kungar brukar heta. Så, Adolf kanske?

Nåja, saker och ting förändras. Det kom en tid när Adolf inte var gångbart längre. Kanske kommer det en tid när namnet Estelle framför allt för tankarna till kungligheter. Vem vet. Eller så kommer det en dag när prinsessan slutar vara prinsessa och blir en alldeles vanlig Estelle Bernadotte – och det låter väl inte helt fel? Ganska franskt, faktiskt. Och cirkeln skulle plötsligt vara sluten.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur, Kuriosa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *