Karen Blixen en hårsmån från Nobelpriset

Fram till igår var Nobelpriskommitténs material om priskandidaterna 1959 sekretessbelagt. När det nu blir fritt tillgängligt kan vi konstatera att Karen Blixen år 1959 var en hårsmån från att få Nobelpriset i litteratur. Tre av Nobelkommitténs medlemmar hade henne som förstahandsval. Endast en, Eyvind Johnson, var emot. Hans argument var att priset orimligt ofta tilldelats skandinaviska författare. Och det var på hans linje som Svenska Akademien slutligen gick. På så sätt gick akademien ur askan i elden. Att alltför många skandinaver tilldelats priset var en sak. Lika allvarligt, eller mer, var väl att så få kvinnor kommit i fråga för priset.

En ödets ironi i sammanhanget är kanske att Eyvind Johnson så småningom själv kom att höra till skaran av skandinaviska nobelpristagare – detta trots att han själv var en akademiledamot. Han fick dela priset med en annan av Svenska akademiens ledamöter, Harry Martinsson. Året var 1974, och det kontroversiella valet rönte omfattande kritik. Båda författarna tog kritiken mycket hårt, och hade sannolikt – om de kunnat vrida klockan tillbaka – helst sluppit priset.

Att den gudabenådade berätterskan Karen Blixen aldrig fick priset är bara att beklaga.

Nu kan dock hennes fans – gamla som nya – se fram emot en ny dansk storfilm om henne. Filmen beräknas ha premiär nästa år, och bakom projektet står filmproducenten Regner Grasten. För Grasten är det en dröm som blir verklighet: han har kämpat i 25 år för att få göra den här filmen.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *