Vem ska sätta betyg?

På senare tid har vi kunnat läsa att var femte lärare i Sverige anser sig vara utsatt för påtryckningar från skolledningen – påtryckningar som går ut på att lärarna ska sätta högre betyg. Det är viktigt att den egna skolan står sig i konkurrensen, och höga betyg är som bekant något att vifta med.

Kanske har vi här en del av förklaringen till den ständiga betygsinflationen i Sverige. Av egen erfarenhet vet jag dock att påtryckningar från skolledningshåll förekom långt innan skolan konkurrensutsattes. Av någon outgrundlig anledning tror man ofta att den egna skolan och de egna eleverna är något bättre än genomsnittet. Och eleverna vet alltför väl att medelbetyg inte duger.

Det är trista fakta, och frågan är vad man göra åt saken. I en debattartikel i DN förra veckan föreslog journalisten och läraren Carin Stenström att den undervisande läraren inte alls ska sätta betyg. Den uppgiften, menar hon, bör i stället läggas på andra, oberoende lärare. Stenströms förslag har förvisso sina fördelar, men är inte helt riskfritt.

Kanske finns det anledning att snegla över sundet? I Danmark har man sedan urminnes tider använt sig av så kallade censorer, både kommunala och statliga, som finns med vid elevernas avslutande prov. Censorerna sätter betyg på elevernas prestationer, och deras bedömning är av stor betydelse för elevernas slutbetyg. Men den undervisande läraren har också ett ord med i laget. Eleverna ska inte vara helt utlämnade åt någon som inte har möjlighet att se helheten.

Danska betygsskalor verkar generellt hålla längre än de svenska. Kanske är censorsystemet en viktig faktor i sammanhanget. Mer information finns t.ex. här och här.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *