Goda och dåliga nyheter om bibliotek

I kristid måste man spara. Det gäller att rätta munnen efter matsäcken. Men frågan är förstås hur man sparar på bästa sätt. I Danmark är sex av tio kommuner nu beredda att skära ner på biblioteksverksamheten – och det trots att undersökningar tydligt visar att biblioteken bidrar till att öka chansen för att ungdomar ska klara sig igenom en utbildning.

I Sverige har man under längre tid oroat sig över att alltför många skolor i sin spariver just valt att avstå från bibliotek. Men från och med den 1 juli i år kräver den svenska skollagen att alla elever, från grundskolan och till gymnasiets slut, har tillgång till bibliotek. Skolinspektionen har formulerat tydliga krav på biblioteken, både när det gäller bredd och målsättning. Det är förstås alldeles utmärkt. Nu gäller det bara att se till att lagen faktiskt följs enligt intentionerna.

Även i Danmark krävs att skolorna har tillgång till bibliotek. Frågan är dock vad som händer nu i nedskärningstider. Det finns alltid viss risk för att man sågar av den gren man sitter på

Mer info finns hos den danska och hos den svenska skolinspektionen.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Kultur, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *