Betalt för att festa?

”Till skillnad från drottning Margrethe och prins Henrik, som enligt uppgift utan problem kan samtala på flera språk om allt från taoism och politik till nutidskonst och historiska slag, har vi en medelålders kronprins som fortfarande festar på Simon’s och en kronprinsessa med massiv överkonsumtion av kläder. När de öppnar munnen är det i bästa fall osammanhängande, i värsta fall ointressant. Och de ska föra Kungahuset vidare? Mot vad i så fall? Kanske fler skattefinansierade skidsemestrar i Verbier med popstjärnor och kungliga playboys.”

Så låter det i en artikel i dagens Berlingske. Författare är tidningens presschef, Anne Sophia Hermansen. Ord och inga visor alltså, och det i ett land där folk generellt är ganska förtjusta i ”de kongelige”. Frågan är förstås vad Hermansen skulle säga om det svenska kungahusets intellektuella och verbala förmåga. Ingen har, åtminstone mig veterligt, påstått att vårt svenska kungapar med lätthet diskuterar taoism och politik. Å andra sidan vet jag inte om någon överhuvudtaget har försökt sig på en sådan diskussion med vår statschef. Som man frågar får man svar, åtminstone ibland. När det gäller politiken har kungafamiljen för övrigt munkavle. Festa får de däremot göra så mycket de vill.  I alla fall än så länge. Riksdagens konstitutionsutskott vill nämligen ha lite mer insyn i kungafamiljens ekonomi, meddelar Svenska Dagbladet idag.

Vi verkar allmänt gå mot kärvare tider. Frågan är om det även gäller kungahusen.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kuriosa, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *