Flaggdagen man helst ville slippa?

Idag flaggar danskarna, men flaggningen ackompanjeras inte direkt av några glädjescener. Den 5 september är danskarnas senast tillkomna flaggdag, och syftet är att hylla danska soldater som gör – eller har gjort – utlandstjänst. Att danska soldater gör tjänst utomlands är något man fått vänja sig vid under senare år, i princip från 90-talet och framåt. Då handlade det ofta om tjänstgöring någonstans på Balkan. Idag talar vi framför allt om Afghanistan och Irak. Från 90-talets början och framåt har fler än 25 000 unga män och kvinnor varit ute på internationellt uppdrag, och nyheter om olyckor, attentat och dessvärre även dödsfall har i det närmaste blivit vardagsmat. Och många av de soldater som kommer hem mår dåligt – bl.a. talar självmordssiffrorna sitt tydliga språk.

I samband med dagens firande i Köpenhamn invigdes ett monument till soldaternas ära på kastellet.  Monumentet, som skapats av Finn Reinbothe, består av tre rum, som man kan gå in i. Det första fungerar som ett samlingsrum. I det andra brinner en evig eld. I det tredje har namnen på fallna soldater ristats in i väggarna. Dessvärre lär det bli fler namn med tiden, och än så länge lär väggarna räcka till.

På plats vid dagens ceremoni fanns förstås drottningen, statsministern, oppositionsledaren och många andra ur samhällets översta skikt. Men här fanns också anhöriga till soldater som mist sina liv i tjänst. Och sist, men inte minst, ett antal krigsveteraner. I sitt tal vid förra årets flaggdag konstaterade Lars Løkke Rasmussen att danskarna knappt hunnit vänja sig vid att man faktiskt har krigsveteraner i landet. Med krigsveteraner följer också en ”veteranpolitik”. Hur ska de hemvändade tas om hand? Hur hjälper man skadade och traumatiserade personer tillbaka till en vanlig dansk vardag? Frågorna är många, och svaren dröjer kanske. Numera har dock krigsveteranerna och deras anhöriga en egen förening att luta sig mot: Krigsveteraner & Pårørende. Föreningens målsättning är att stötta personer som tidigare varit utsända till oroshärdar runt om i världen, liksom deras anhöriga. Många av de tillbakavändande soldaterna behöver professionell hjälp, och ett av föreningens krav är att de inte ska behöva vända sig till försvarsmaktens egna psykologer för att få hjälp, utan att de ska kunna gå någon annanstans – till någon som är oberoende av soldaternas arbetsgivare.

Som ett led i högtidlighållandet av soldaternas ”egen dag” har de veteraner som befinner sig i Danmark fått ett plastkort som ger gratis entré till Tivoli under flaggdagen. Det är en gest som inte uppskattas av alla.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Flaggdagen man helst ville slippa?

  1. Pingback: Ett krigsmonument i Stockholm - Kultur

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *