Att röka eller inte röka… det är frågan

Berlingske Tidendes läsare får med jämna mellanrum ta ställning till olika delikata problem, eller ”dilemman”. Förra veckan handlade ”dilemmat” om rökning. Frågan, eller frågorna, löd ungefär så här: Vad gör du som företagsledare när en av dina anställda beklagar sig över att man har rätt att röka var och när man vill på företaget? Vänder du dig till facket för att få fram en bättre rökpolicy, bjuder du personalen på rökavvänjning – eller tar du ett allvarligt samtal med den klagande personen? (Trivs han/hon inte på jobbet?) Eller försöker du förklara att här råder full frihet, varje individ bestämmer själv? Den anställde förklarar själv att hans missnöje kommer sig av att rökarna får fler pauser än icke-rökarna. De får helt enkelt mer fritid, och det är orättvist. (Själv tänker jag spontant att just den orättvisan jämnar ut sig i längden. Icke-rökarna brukar ha bättre möjligheter än rökarna att utnyttja sin ”fritid” senare i livet.)

Rökningens hälsomässiga aspekter tas inte upp i ”veckans dilemma”. Även i Danmark har man dock på senare år gjort en hel del för att minska rökandet. Precis som i Sverige har man infört förbud mot att röka på restauranger och caféer (dock med undantag för mindre serveringar, där det fortfarande går bra att röka). De flesta verkar vara ganska nöjda med förändringen. Ett undantag är dock det eviga missnöjespartiet, Dansk Folkeparti, som faktiskt kämpar för att återigen göra det tillåtet att röka på danska restauranger. Drivande i frågan lär vara prästkusinerna, Søren Krarup och Jesper Langballe, två kedjerökare som inte så lätt låter sig stoppas. För några år sedan konstaterade Arne Rolighed på Kræftens Bekæmpelse (systerorganisation till Cancerfonden) att ”det er to rygende præster fra Dansk Folkeparti, der bestemmer dansk rygepolitik”. En del vatten har runnit under Köpenhamns broar sedan uttalandet gjordes, och de båda herrarna har fått se sin rökfrihet alltmer beskuren. Men Langballe och Krarup ger inte upp så lätt. Och får de en tillräcklig hållhake på regeringen så kan det återigen bli tillåtet att röka på restauranger. Särskilt troligt är det dock inte, och snart är det ju val.

Även den danske hälsoministern, Bertel Haarder, har synpunkter på rökandet, eller snarare på passiv rökning, och i oktober förra året gjorde han ett minst sagt märkligt uttalande i frågan:

– Jeg tror ikke på, at passiv rygning er farligt. Jeg er en non-believer af den teori, konstaterade han torrt.

Uttalandet var inte avsett för pressen, men fann trots det sin väg till läsarna, och det väckte en hel del uppståndelse.

Kanske kan man ordna en egen liten restaurang åt de tre herrarna. (Om Haarder röker vet jag inte. Passiv rökning bekymrar honom ju uppenbarligen inte, och han har sannolikt inte så mycket emot sällskapet.) Det är bara att stänga till dörren ordentligt om dem, och låta dem bolma på. Isolerade i sina egna rökdimmor gör de kanske mindre skada för allmänheten. Utsläppta kan de i princip hitta på vad som helst, allt för att i frihetens namn försvara den egna, exklusiva rätten.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur, Politik, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Att röka eller inte röka… det är frågan

 1. claudine bordereaux skriver:

  Jag är så förvånad..detta är otroligt..Man skulle kunna tro att en hälsominister skulle ha gjort sin läxa om passivrökning…
  En hyllning till det svenska folket som har anpassat sig och följer lagen…
  Jag älskar Blues och skulle vilja go till Mojo Bar för att lyssna på live musik när jag snart ska till Köpenhamn men jag har alltid lätit bli att gå där, pga rökning. Alla musiker och Bluesvänner som har varit där säger samma sak…att det är så alldeles för rokigt där..
  Vilken egoist värld…
  mvh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *