Barnsliga pussar i liberala Danmark

I dag skriver Sydsvenskan att danska barn inte får pussa varandra på munnen i förskolan. Sex av tio danska skolor har nämligen infört regler för fysisk kontakt mellan barnen. Socionomen Cecilia Kjellgren, som intervjuas i Sydsvenskan, är både chockad och förvånad. – Danskarna brukar ha en mer liberal hållning i vanliga fall, säger hon.

Att danskarna är ”liberala” eller mer liberala än svenskarna är något man hört med jämna mellanrum. Kanske ligger det något i det i vissa fall. Men allt oftare känns det som om situationen är den omvända. Googlar man Danmark + liberala så får man i alla händelser oändligt många fler träffar än om man försöker med Sverige + liberala. Tankeväckande är att en av de första länkarna som kommer upp (bloggen Mothugg) just diskuterar ”myten” om det liberala Danmark. ”Danmark är fett överskattat som liberalt föredöme”, står det bland annat.

Det här inlägget är skrevs för flera år sedan, och mycket av det som lyfts fram (t.ex. lukkeloven) har förändrats till det bättre. Faktum kvarstår dock: uttalandet i fråga speglar en allt vanligare svensk syn på Danmark och danskarna. Lite trist att det ska behöva vara så.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *