Språk är makt…

Häromdagen skrev jag om att Dansk Folkeparti vill införa ett förbud mot att tala annat än danska i skolan. I rättvisans namn bör påpekas att liknande tongångar funnits även i Sverige. Det var framför allt under 2007 som debattens vågor gick höga, och i Landskrona, där antalet invandrare är stort, bestämde man sig faktiskt för att försöka få eleverna att tala svenska hela tiden, även om man inte ville tala om något regelrätt språkförbud. Något straffsystem ville man inte heller ha – möjligtvis samtal med de elever som valde att tala andra språk, och eventuellt även med deras föräldrar. Och om det bara rörde sig om ett par elever som talade med varandra, skulle det vara OK att de talade annat än svenska. Det viktiga var,  sa man, att ingen hamnade utanför. Och i en intervju från 2008 påpekar Gustav Adolfskolans rektor att man är nöjd med resultatet. ”Vi är på rätt väg”, säger han.

I Malmö la Folkpartiet (också 2007) fram ett förslag om att enbart svenska skulle talas på lektionstid – för elevernas egen skull. Från bland annat Vänsterpartiet hördes protester, och Rosanna Dinamarca påminde om den tid trista tid då barn i norra Sverige inte fick tala sina egna modersmål, tornedalsfinska eller samiska, i den svenska skolan.

Ett reportage från Andersbergsskolan i Gävle ger hopp om framtiden. Här hittar man tolv olika språk i en enda klass. En av lärarna konstaterar att det är en ”givande utmaning”.  När  orden inte räcker till använder man kroppsspråket. Och dessutom får barnen snabbt ett gemensamt svenskt ordförråd. Det första nyanlända barn får lära sig är ord som ”bra”, ”fint”, ”rast” och ”kompis”.

Att språk är makt vet vi ju, och det är angeläget att alla barn här i Sverige får lär sig svenska så väl som möjligt. Men det är också angeläget att vi värnar om andra språk. Om språk är makt, bör väl flerspråkighet vara en verklig styrka!

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik, Samhällsfrågor, Språk. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *