Recession i Danmark

Det råder ingen tvekan längre: den danska ekonomin är i recession. Minskad tillväxt två kvartal i rad talar sitt tydliga språk. Arbetslösheten har ökat, och de danska bankerna mår inte särskilt väl. Amagerbanken, Roskilde Bank, Eik Bank, Løkken Sparekasse, Nova Bank Fyn, Fionia Bank, Capinordic Bank och Fjordbank Mors har alla fått kasta in handduken, och fler kan det bli. Men nu har den danska regeringen bestämt sig för att inte hålla bankerna under armarna längre. Man får förmoda att Finansiel Stabilitet (danska statens ”skraldespandsselskab”) inte mäktar med ytterligare nödställda finansinstitut. Nu är tanken i stället att de större och förhoppningsvis något mer välmående bankerna ska köpa upp de mindre; detta enligt Sydsvenskan. Den som lever får se.

Ett par små ljus i mörkret finns dock: siffrorna för det senaste kvartalet var inte fullt så dåliga som man befarat. Och idag höjer den svenska Riksbanken räntan. Det gillar danskarna.

– Vi kan vara glada över att de höjer räntan. Det är nämligen en signal om att det går bra för den svenska ekonomin, och när det går bra i Sverige, spelar det roll även för oss, säger danska Handelsbankens chefsekonom Jes Asmussen till Business.dk.

Här på den svenska sidan känner vi kanske ingen större glädje över räntehöjningen – i alla fall inte om vi har lån på våra bostäder. Men säg den låga ränta som varar för evigt. Och vem gillar i grund och botten lågkonjunktur?

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Ekonomi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *