Grönt ljus för Spotify i Danmark

Tro det eller ej, men det är först långt efter att andra länder begåvats med den svenska streamingtjänsten som danskarna verkligen får tillgång till Spotify. Förhandlingarna med danskarna har dragit ut på tiden. Hur avtalet ser ut, och när tjänsten blir tillgänglig i Danmark, är än så länge okänt. Det återstår naturligtvis också att se hur danskarna reagerar. Blir det öppna famnen? Kommer man att välja lagligt lyssnande nu? Hur kommer Spotify att stå sig i konkurrensen? (Mer information om Spotify i Danmark hittar man t.ex. i Berlingske Tidende.)

Här i Sverige har tjänsten funnits i några år, och den har hunnit bli mäkta populär. Sedan maj månad har dock användarreglerna stramats åt, och själv känner jag både en och annan som övergivit Spotify för andra (och kanske bättre) alternativ. Sannolikt är det med Spotify som med allt annat –  det har sin tid. Och apropå det; hur ska Facebook klara sig gentemot Google+, Googles pinfärska sociala nätverk? Google+ lanserades i tisdagskväll, och recenseras givetvis redan, även om det än så länge är ytterst svåråtkomligt för användare i allmänhet.  Enligt Berlingske Tidende har Google+ ambitionen att slå mot Facebooks allra ömmaste punkter; krångliga inställningar och bristen på integritet. Med Google+ ska det vara enkelt, är tanken. Ett exempel är att användaren har möjlighet att skapa olika grupper eller ”cirklar” av människor, t.ex. en familjegrupp, en jobbgrupp, en kompisgrupp, o.s.v. Sedan bestämmer man själv vilken eller vilka grupper som ska få ta del av den information eller de bilder man lägger upp. Säkert en välkommen förbättring, om man nu kan hålla ordning på alla sina ”cirklar”.

Timingen är förstås perfekt. Den senaste tiden har vi kunnat läsa hur alltfler lämnar Facebook. Frågan är alltså om de som tröttnat på Facebook glatt kastar sig över Google+, eller om de helt enkelt fått nog. Och alla de som mer eller mindre har hela sitt sociala liv på Facebook… orkar de byta? Den enskilde har kanske inte så mycket att säga till om. Användarna som grupp är dock ganska lättrörliga och sällan särskilt lojala. Igår såldes t.ex. Myspace för mindre än hälften av den summa det köptes för för sex år sedan. Så kan det gå.

Och apropå integritet: i USA har androidanvändare nyligen stämt Google för att de – enligt anmälan – ägnar sig åt att kartlägga var användarna befinner sig och vilka preferenser de har. Anmälarna vill förstås ha en massa pengar i skadestånd, men det är förstås inte omöjligt att de har rätt i sak.

Kanske gör man klokast i att hålla sig till de lite äldre mobiltelefonerna? Vill man vara rädda om sin egen tid och sitt privatliv, och om miljön i största allmänhet, så är det kanske inte en så dum idé. Och hellre en fika med vännerna i det verkliga livet än en kväll framför datorn, om jag får bestämma. Det betyder givetvis inte att jag tycker att man ska slänga ut barnet med badvattnet. Men det får gärna vara lite ”lagom” av allt.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Kultur, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *