Om att döda vargar…

Jag fick en bok i min hand, eller snarare en skrift: Om de tillförlitligaste medlen att utrota wåra skadligare rofdjur och roffoglar”. Den är författad av Th. Hahr, tryckt år 1868, och uppenbarligen väl utnyttjad. Det lilla häftet är gulnat och hänger knappt ihop, så man får vara lite försiktig när man bläddrar i det. Frakturstilen är av det modernare slaget, så den är inte särskilt svårläst. Men frågan är om man verkligen vill läsa. Här redogörs nämligen noggrant för hur man bäst går tillväga om man vill döda varg (inklusive valparna förstås), lo, björn, fjällräv, utter, säl och fåglar av allehanda slag. Illustrationerna föreställer olika fällor eller avlivningsredskap, det ena värre än det andra.

Ett och ett halvt århundrade senare förefaller det nästan obegripligt att man en gång i tiden såg dessa djur som något enbart ont som snarast borde utrotas. Eller kanske rådde det delade meningar redan då. Vi kan konstatera att det inte gick särskilt många decennier innan en del av de nämnda djuren var fridlysta. Fjällräven, för att ta ett exempel, fridlystes år 1928, d.v.s. 60 år efter att den lilla skriften kom ut.

Även idag råder som bekant delade meningar – inte minst vargjakten har ju blivit en stor politisk fråga – och åtskilliga i vårt avlånga land skulle nog dra en suck av lättnad om både varg och björn försvann. Kanske är det i södra Sverige som dessa rovdjur har de flesta anhängarna, vem vet. Vi har ju möjlighet att gilla dem på någorlunda säkert avstånd. Det kan också vara så att vi är något mindre rädda för dem idag, än vad man var för 150 år sedan. ”Den mordlystnad och glupsket, som ofta utmärka rofdjuren, göra dem wida skadligare än man skulle tro med anledning av det jemförelsewis ringa antal, i hwilket de mången gång uppträda”. Så inleder Hahr sin skrift, och han har därmed angett tonen. Djuren är grymma, och här bör ingen pardon ges.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kuriosa, Natur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *