I morgon får danskarna shoppa i Malmö!

En av de många danska helgdagarna, Store Bededag, infaller i morgon, den 20 maj. Store Bededag, den stora böndagen, har några hundra år på nacken och den ser ut att leva vidare i lång tid framöver. Det var biskopen Hans Bagger som på 1600-talet införde den ”Store Bededag”, och i mer än 320 år har tanken således varit att danskarna ska ägna den fjärde fredagen efter påsk åt att gå i kyrkan och be och fasta. Hur många som håller fast vid de gamla traditionerna är osäkert. Helt säkert är dock att morgondagen inte kan ägnas åt mångas favoritnöje; att shoppa. Även om den danska lukkeloven ändrats rejält, så att de flesta butiker kan ha öppet veckans alla dagar, kräver lagen att de är stängda i morgon.

Firandet av Store Bededag inleds redan i kväll. Inför helgdagen i morgon brukar man nämligen äta vetebullar; hveder eller hvedeknopper. Det är enkla, lätt sötade vetebullar, som oftast rostas innan man äter dem. Traditionen kommer sig av att bagarna brukade baka extra mycket bröd på torsdagen, eftersom de inte fick baka på fredagen. Och än i denna dag innebär dagen före Store Bededag extra mycket arbete för de danska bagarna. Enligt Politiken beräknas 2 miljoner hvedeknopper gå åt i kväll.

För de danskar som vill ha färska bageribullar i morgon går det bra att ta bron över till den svenska sidan. Och de svenskar som bespetsat sig på äkta danska wienerbröd i morgon gör klokt i att vänta någon dag med att resa till Köpenhamn.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Gränsgångarfrågor, Samhällsfrågor, Turism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *