Danmark – tillbaka till 80-talet

Snart är allting som i gamla dagar. Inom en snar framtid går det kanske betydligt färre tåg över Öresundsbron, eller kanske inga alls, vem vet… danskarna verkar i alla fall inte vara särskilt intresserade av att lösa den problematiska situation som kommer att uppstå om DSB First inte kan driva tågtrafiken vidare. Det räcker med att Kystbanen fungerar, signalerar de ansvariga. Samtidigt som tågtrafiken kan komma att minska planerar man dessutom för att införa nya gränskontroller. Precis som förr i världen. ”Det här har jag jobbat hårt för”, konstaterar Kjærsgaard lyckligt i Politiken.dk. Kanske blir det allt färre som tar tåget över bron. (Lite olyckligt i så fall, med tanke på att danskarna så väl behöver de svenska kronorna…)

Nu väntar hårda kontroller, mot både den tyska och den svenska gränsen. Redan om 2-3 veckor kan en mängd nya tullare vara på plats, som enligt Politiken förväntas hitta mängder med vapen, narkotika, vapen och ”ruttet kött” m.m. Och kanske en och annan resenär av oönskad nationalitet på köpet.

Om det stämmer att man har så många tullare på lager på den danska sidan, kanske man kan skicka hit några. Vi skulle behöva ett gäng på vår sida av bron, som stoppade alla de danska bilister som dygnet runt proppar sina bilar fulla med khat och kör över till Sverige. Eller kanske danskarna kan ordna en liten smidig gränskontroll för utpasserande också, så att vi slipper den danska kriminaliteten? Jag har liksom för mig att det är i den riktningen merparten av smugglingen går.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Gränsgångarfrågor, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *