Hur många poäng ger det att heta Niels?

Det är den 1 april idag, och Sydsvenskan ägnar hela sitt aprilskämtande åt den danska poängnojan. Claes Fürstenberg går noga igenom de krav som ställs på den som vill få uppehållstillstånd i Danmark. Och från och med nu gäller kraven även de svenskar som vill flytta över sundet, berättar han. Så… kommer vi att klara historietestet? Tveksamt. Vem vet t.ex. vem Angantyr var? Och hur många av oss kan stoltsera med en examen från något av världens främsta universitet (t.ex. Harvard eller Köpenhamns universitet)? Nej, svensken i allmänhet lär inte plocka särskilt många poäng på andra sidan sundet, om man ska tro Fürstenberg. Särskilt oroar han sig för att Rolle Nilsson inte ska kunna bli tränare för FC Köpenhamn.

Nåja, han kan sluta oroa sig. Nu när det blivit eftermiddag vet vi, via klubbens hemsida, att beslutet redan är fattat. Nilsson får flytta till Köpenhamn. Eller vem vet, han kanske väljer att pendla om han inte klarar de hårda danska kraven! (Klubben verkar för övrigt ha bortsett helt från Nilssons kunskaper i dansk historia. Av hemsidan framgår klart och tydligt att det är på helt andra meriter han fått jobbet!)

Även Politiken.dk väljer att driva lite med den danska invandrar- och integrationsdebatten. Naser Khader har skaffat sig ett rejält danskt namn, meddelar man. Han är trött på att få höra att han ”nasser” (snyltar) på det danska samhället, och därför ser han nu fram emot att i stället kallas Niels.

Nåja, i morgon är en vanlig dag, och då är det väl blodigt allvar igen, antar jag, och slut på skämtandet om det danska poängsystemet…

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Kuriosa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *