Elleman-Jensens bok ger bränsle åt den danska debatten

Uffe Ellemann-Jensen är en dansk politiker med tyngd i – fortfarande. En gång i tiden ledde han liberala Venstre. Dansk statsminister blev han aldrig, däremot var han Danmarks utrikesminister under ett större delen av åttiotalet och en bit in på nittiotalet.

Mitt under den pågående ekonomiska krisen i Danmark kommer nu Elleman-Jensen ut med en ny bok: »Nu gik det lige så godt men så gik verden af lave« (Ung. Det gick ju så bra, och så plötsligt gick allting åt skogen). Den är ett tydligt inlägg i den danska debatten. Anledningarna till att det ser extra mörkt ut för Danmark just nu är tre, menar han: Det handlar om brist på reformer, ökad främlingsfientlighet och ett antal förbehåll vad gäller det danska EU-medlemskapet. Välfärdssystemet behöver reformeras, och danskarna måste ändra ton i förhållande till invandrarna. Annars kan det bli svårt att i framtiden locka till sig den arbetskraft som Danmark oundvikligen kommer att behöva, menar han.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Pia Kjærsgaard är inte imponerad, och i dagens Berlingske prisar hon sig lycklig över att Elleman-Jensen aldrig blev Danmarks statsminister. »Uffe Ellemann-Jensen er mr. Selvretfærdig og mr. Overklog og mr. Bagklog» (Uffe Ellemann-Jensen är herr Självgod och herr Besserwisser och herr Efterklok”), konstaterar hon bitskt.

 Den som hellre lyssnar på vad den mer insiktsfulle Elleman Jensen har att säga, kan med fördel läsa hans egen blogg.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *