Bästa religionen?

Här på den svenska sidan Öresund har vi under den senaste tiden haft en minidebatt om religionens, eller snarare religionernas, fördelar. Allt med anledning av att utbildningsminister Jan Björklund slagit fast att kristendomen ska ha mer utrymme i läroplanen än andra religioner. Skälet till detta är att det givetvis går att ägna långt mer tid åt frågan hur kristendomen påverkat och påverkar vårt land än åt hur buddhismen gjort det, bara för att ta ett exempel.

En som givit sig in i debatten är den inte särskilt religiöse Carl Rudbeck, som i en artikel i Sydsvenskan den 18 oktober vågar sig på en jämförelse mellan religioner. Under rubriken ”Alla religioner är inte lika bra” konstaterar han att man kan dra en del slutsatser utifrån de samhällen religionerna varit med och format. ”Kristendomen, som i sin Gud ser en mild fader och i Hans son en människa som pinades och dog, skiljer sig här från andra religioner vars gudar mera liknar orientaliska despoter”, menar Rudbeck. I kristendomen ser han i stället ”ett mänskligt inslag, en sympati med förloraren, som är demokratiskt”.

Rudbeck har förvisso en poäng. Jag har många gånger tänkt tanken att det skulle vara intressant att beskriva all världens gudar utifrån deras respektive anhängares religiösa framtoning och liv i allmänhet. (”Vilka regler gillar din gud? Vilka kläder föredrar han? Gillar han män eller kvinnor? Vin, vatten, kaffe? Skägg eller mustasch? Krig eller fred?)

Nu är det förstås så att allting går att vinkla på olika sätt. Det finns tider i kristendomens historia då såväl andliga som världsliga ledare stått för allt annat än demokrati och människokärlek. Och det går att se positiva sidor även hos annan religionsutövning än den kristna.

Dagens Politiken bjuder på några intressanta reflektioner av författaren och regissören Christian Braad Thomsen, som nyligen utkommit med en bok om Karen Blixen: Bogani’s gæstebud. I sin artikel konstaterar han att Karen Blixen, trots att motsatsen ofta hävdats, faktiskt inte var islamofob. Tvärtom såg hon många fördelar med islam och i mångt och mycket var det denna religion hon föredrog, menar Braad Thomsen. I boken Skuggor på gräset skriver Blixen att hon finner islam mer tolerant än kristendomen. Hon påverkas djupt av sin tjänare Farah, och i ett brev till sin bror berättar hon att hon beundrar muslimernas ”enkla och orubbliga ödestro”.

En annan aspekt hon fann positiv var erotiskens positiva ställning i islam. ”Erotiken løber, som en Flod der danner og vander Dalen, gennem de store Vandreres hele Tilværelse og Livssyn.”, skriver hon i Skuggor på gräset. Dessutom uppskattar hon muslimernas moraluppfattning. De saknar begreppet ”synd”, och fokuserar i stället på aspekter som hygien och heder.

Det är lätt att bli fascinerad när man läser artikeln. Vi påminns om att det inte bara finns en enda sanning. Hur vi ser världen beror bland annat på vilka glasögon vi har på oss. Men också på var vi befinner oss i tid och rum.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur, Religion. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *